Çanakkale İl Koordinatörlüğü

LEADER’DA İLK HİBE SÖZLEŞMESİ İMZALANDI


Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanında yürütülen IPARD Programı kapsamında yer alan Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması (LEADER) tedbiri kapsamında stratejileri kabul edilen Yerel Eylem Grubu Derneklerinin (YEG) sözleşme imzalama işlemleri Güdül YEG Derneği ile başladı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Atatürk Orman Çiftliğinde düzenlenen LEADER Tedbiri Hibe Sözleşmesi İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, IPARD kırsal kalkınma uygulamalarında, Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülkeler içinde en başarılı ülke olduğunu söyledi.
IPARD kapsamında yeni tedbirlerin hızlıca uygulandığını belirten Pakdemirli, şöyle konuştu:
"2019 yılında LEADER tedbirinin AB akreditasyonunu başarıyla tamamladık. Kırsalda IPARD kriterlerine uygun olarak kurulan, yöreye uygun kalkınma stratejilerini hazırlayan yerel eylem gruplarına yani özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının bir araya geldiği dernek statüsünde kurumlara destek sağlıyoruz. Kurulan bu derneklerin, genel giderlerini bölge üreticilerine yönelik eğitim, seminer, tanıtım faaliyetlerini ve yöre halkının ortak faydasına yönelik projelerini destekliyoruz. Program kapsamında destek miktarı, nüfus büyüklüğü ve kapsadığı alana göre her bir yerel eylem grubu için 320 bin ila 400 bin avro arasında olacak. LEADER, Avrupa Birliği’nde uzun yıllardır uygulanıyor. Kırsal kalkınma programlarının ulaşamadığı kesimlere ve bölgelere ulaşmak amacıyla ortaya çıkmış bir yaklaşımdır.”

“AB’ye aday ülkeler arasında ilk defa ülkemizde uygulanacak”
Pakdemirli, program kapsamında çok yönlü bir kalkınma anlayışının hedeflendiğine işaret etti.
IPARD II Programı kapsamında ilk etapta 12 il için 13 milyon avroluk başvuru çağrısına çıktıklarını aktaran Pakdemirli,  yerel eylem gruplarının proje başvurularını aldıklarını anımsattı.
Yapılan idari kontroller sonucu 50 başvurunun uygun görüldüğünü ifade eden Pakdemirli, “Değerlendirme komisyonumuz, yerel eylem gruplarının stratejilerini inceledi ve tamamını uygun buldu. Uygun proje sayısının fazla olması, LEADER yaklaşımının Türkiye kırsalında önemli bir karşılık bulduğunu gösteriyor. Biz de yerel stratejileri uygun görülen tüm başvuruları, destek kapsamına almaya karar verdik. Bütçemizi 3,6 milyon avro artırarak 16,5 milyon avroya çıkardık. Böylece hepsini destek kapsamına aldık. Bugün sözleşme imzalama sürecini başlatıyoruz. AB’ye aday ülkeler arasında ilk defa ülkemizde uygulanacak olan bu yenilikçi yaklaşımın ülkemiz kırsal kalkınmasına hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.
Pakdemirli, kırsal kalkınma için sağladığı kaynaktan dolayı, AB’ye teşekkür ederek, bu başarının devam etmesi için IPARD bütçesinin daha da artırılması çağrısında bulundu.  

"Tarım konusu AB politikası için çok önemli"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, bu önemli sözleşme imzalama etkinliğinde yer almaktan ve hükümet yetkilileri ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bütçede büyük bir paya sahip olan tarım konusunun AB politikası için çok önemli olduğunu vurguladı. Projelerin desteklenmesi, insanların kendi kırsallarında kalmaları ve nüfusun dağılmaması için bu konunun çok önemli olduğuna değinen Berger, bugünkü imza törenine konu olan yerel kalkınma stratejisi yaklaşımı projesinin Türkiye’nin başarısının bir kanıtı olduğunu belirtti.

TKDK Başkan Vekili Dr. Muhammed Adak ise bu çalışmaya İskilip’ten başladıklarını hatırlattı. 2019’da ise Ankara’da lansman gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Daha sonraki süreçte de proje başvurularını başlattık ve 12 ilden 50 yerel eylem grubunun yerel kalkınma stratejileri onaylandı. İlk sözleşme imzalama törenini Güdül’le başlatıyoruz. O yüzden, Sayın Bakanımızın ve Sayın Büyükelçimizin burada bulunması çok önemli. Kendilerine teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından, TKDK Başkan Vekili Adak ve Güdül Yerel Eylem Grubu Başkanı Adnan Karaman, sözleşmeye imza attı. Bakan Pakdemirli, törenin sonunda Büyükelçi Berger’e hediye takdim etti.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Vali Yardımcısı Recep Erkılıç, Güdül Kaymakamı Doğan Dinç,  Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü, AB Türkiye Delegasyonu Tarım ve Kırsal Sektör Yöneticisi Leyla Alma, TKDK Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Salih Arıkan, TKDK Personel ve Destek Hizmetleri Genel Koordinatörü Şerife Kontoğlu, TKDK Ankara İl Koordinatörü Güzin Oyman ve davetliler katıldı.