Çanakkale İl Koordinatörlüğü

IPARD ÇERÇEVESİNDE KIRSAL TURİZM SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI



TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange - Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması) kapsamında Avrupa Komisyonunun finansman desteği ile düzenlenen “IPARD Çerçevesinde Kırsal Turizm Sektörü Çalıştayı” 25-26 Eylül 2018 tarihlerinde Çanakkale’de düzenlendi.

Çalıştaya Avrupa Birliği Komisyonu temsilcilerinin yanı sıra aday ülkeler Arnavutluk, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve potansiyel aday ülkeler Bosna-Hersek ve Kosova’nın temsilcileri katıldı. Polonya, Hırvatistan, Letonya ve İrlanda’dan da katılımcıların yer aldığı çalıştaya Türkiye’den ise Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muhammed Adak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)  Başkanı Hakan Kalender ile birlikte, Çanakkale’den TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, GMKA Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası  Başkanı Adem Biçer ile birlikte diğer kamu kurum ve kuruluşlardan isimler katıldı.

İlk gün Parion Otel’de gerçekleştirilen ve ülke temsilcilerinin kendi ülkelerinde kırsal turizm alanında yürüttüğü faaliyetler ve bu alanda yapılabileceklerle ilgili bilgi paylaşımlarının yapıldığı toplantıda açılış konuşmasını TKDK Başkanı Hakan Kalender yaptı. Dünyadaki gelişmelerin turizm konseptini değiştirdiğine dikkat çeken Kalender, konuşmasına şöyle devam etti:

“Turizm konseptindeki bu değişim, alternatif turizm bağlamında farklı ve yeni turizm aktivitelerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çerçevede; kırsal turizm de önemli alternatiflerden birisidir. Geleneksel kültürlerin zenginliği ve doğal kaynaklar, günümüzde insanları sahil turizminden iç bölgelerdeki kırsal destinasyonlara da yönlendirmektedir.”

Çalıştayın gerçekleştirildiği Çanakkale ili özelinde de açıklamalar yapan Kalender, “Dünyanın ilk 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye, tarihi, kültürü, misafirperverliği ile binlerce yıldır barış içinde yaşanan, huzurlu ve güvenli bir ülkedir. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılı Truva Yılı olarak ilan edilmiştir. Truva’nın merkezi olan Çanakkale ise, Türkiye’nin hem tarihi hem de coğrafi anlamda önemli merkezlerinden birisidir.  Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Çanakkale, tarihte birçok devlete ev sahipliliği yapmış, Asya ve Avrupa gibi iki kıtanın kesişme noktasında olan, tarım ve turizm potansiyeli yüksek önemli bir ilimizdir.” dedi. 

Türkiye’deki turizm potansiyelinin önemine de değinen Başkan Kalender, 2017 yılında Türkiye’nin dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler arasında 6. sırada, Avrupa’da ise 4. sırada yer aldığı belirtti. Kalender son olarak, IPARD Programı kapsamında Türkiye genelinde 600 kırsal turizm tesisi projesinin desteklendiğini ve bu desteklerin hız kesmeden devam edeceğini ifade etti. 

Çalıştayın ikinci gününde ise, sabah oturumundaki toplantının ardından, işletmelerin hayata geçirilmesi ile ilgili bilgi almak üzere, IPARD Programı kapsamında TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğü’nden hibe desteği alarak yatırımı tamamlanan iki adet turizm işletmesine teknik gezi düzenlendi. Bayramiç Külcüler Köyündeki Hilal Doğa Oteli ile çalıştay değerlendirme toplantısının da yapıldığı Ayvacık Büyükhusun Köyündeki Sunaba Kasrı Otel’e yapılan ziyaretlerin ardından son olarak Troya Antik Kenti ziyareti sonrası program tamamlandı.