Çanakkale İl Koordinatörlüğü

18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ’NİN 103. YIL DÖNÜMÜ


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Hakan Kalender, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kalender, mesajında, yokluklar içindeki bir milletin 1. Dünya Savaşı’nın en kritik cephelerinden Çanakkale’de, çağın en güçlü devletlerinin akınına karşı onurlu duruşları ve insanüstü çabalarıyla dünya tarihine altın harflerle yazılan bir mücadele sergilediğini belirtti. Çanakkale Deniz Zaferi’nin, milletin şerefini, namusunu ve istiklalini, kanının en son damlasına kadar nasıl koruduğunu gösteren bir hareket olduğuna işaret eden Kalender, şu ifadeleri kullandı:

“Bu destanın her satırı düşmana sadece silahlı mücadeledeki cesaretiyle değil, verdiği insanlık ve merhamet dersi örnekleriyle de baş eğdiren Mehmetçiklerimize aittir. Yaralı düşman askerini ölüm pahasına sırtına alarak, düşman siperine taşıyan Türk askerinin insani değerlerinin savaş meydanlarında gözükmesi yönüyle de savaş tarihinde örneğine az rastlanan müstesna bir olayın, yüzyılın son centilmenler savaşının adıdır Çanakkale. Bu başarı, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, bu milletin evlatlarının neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri gücünü teknolojiden çok, bu ülkenin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına, her köşesindeki evlerden alır. Türk milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemeli, etkileri ve sonuçları itibarıyla neler götürüp getirdiğine iyi bakılmalıdır. Bilinmelidir ki, bu zafer kolay elde edilmemiş ve Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılmasıyla mümkün olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale’de destan yazan şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Günümüzde de evlatlarımız Afrin’de benzer bir görevi kararlılıkla yerine getiriyor. Onlara da üstün başarılar diliyorum. Gönlümüz ve dualarımız onlarla.”

Kalender, 1915’te Çanakkale’de verilen istiklal mücadelesini, bugünün emanetçilerinin şehit ve gazilerden aldığı ilhamla “istikbal ve kalkınma mücadelesi” olarak sürdürdüğünü aktardı.

Hilali ve yıldızı geleceğin mirasçılarına layıkıyla teslim etmenin milletin her bireyinin asli vazifesi olduğunu vurgulayan Kalender, vatan sevgisinin en önemli göstergesinin, “görevini en iyi şekilde yapmak” bilincinde saklı olduğunu kaydetti.