Çanakkale İl Koordinatörlüğü

IPARD II-3. ÇAĞRI İLANI TANITIM PROGRAMI


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “IPARD kapsamında desteklenen projelerin her ikisinden birisi gençler ya da kadın üreticilerimize aittir.” dedi.

Bakan Fakıbaba, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Kurumunun (TKDK) “Kırsal Kalkınma Buluşmaları” kapsamında Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesinde düzenlediği IPARD II-3. Çağrı İlanı Tanıtım Programı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, IPARD’ın üretimin yanında işleme ve pazarlama yatırımlarını da destekleyip bütüncül bir kalkınma anlayışı göstererek, ülkedeki küçük ve orta ölçekli tarım ve hayvancılık işletmelerini destekleyen bir program olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) standartlarını ve hijyenini almayı önemli bir alışkanlık olarak gördüğünü ifade eden Fakıbaba, şöyle konuştu:

“Yani, bizim yönümüz batıyadır. Ama Avrupa Birliği bizi kabul etmiyorsa onların bilebileceği bir iştir. Ama biz batıya bakıyoruz, standartlarımız Avrupa standartlarıdır. Tarımın ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. IPARD hibelerinde gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yaptığımızı bir kez daha tekrarlamaktan büyük bir gurur duyuyorum. Başvuru sahipleri kadın yatırımcılarımıza sıralamada ilave puan vererek o projenin öne çıkmasını sağlıyoruz. IPARD kapsamında desteklenen projelerin her ikisinden birisi gençler ya da kadın üreticilerimize aittir. Bugün aramızda bulunan ve 42 ilimizden gelen kadın girişimciler de diğerleri gibi bu hibelerin gurur kaynağıdır. Ben onlarla özellikle gurur duyuyorum, kadınlarımızla gurur duyuyorum. Kadınlarımız nereye el atıyorlarsa orada hep başarı ortaya çıkıyor. Ben bunu belediyede gördüm, ben bunu hastanede gördüm, ben bunu Bakanlığımızda görüyorum. “

Fakıbaba, süt, et, hayvancılık işletmeleriyle, yumurta tavukçuluğu yatırımlarına yüzde 70’e varan oranlarda hibe sağlayacaklarını dile getirdi. Kırsal turizm, yenilenebilir enerji, yerel ürünler, makine parkları,arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında 500 bin avroya kadar olan yatırımlara yüzde 65’e kadar hibe verileceğini aktaran Fakıbaba, yatırımcılara kolaylık sağlayacak birçok yeni çalışmayı başlatacaklarını belirtti.

Fakıbaba, halkın hizmetkarı olduklarını vurgulayarak, “Başta Bakanınız Ahmet Eşref Fakıbaba, başta ben arkadaşlar. Onlar olmazsa biz olmayız arkadaşlar. TKDK il koordinatörlükleri il merkezinde bulunuyor, başvuru döneminde ilçelere tanıtım için gidiliyor. Bundan sonra köye kadar inen bir tanıtım yapılacaktır. Bunu başaracağımıza inanıyorum, adım atmadığımız bir yer kalmayacak.” değerlendirmesinde bulundu.   

TKDK Başkanı Hakan Kalender de IPARD II Programı 3. Proje başvuru çağrı ilanı döneminde olduklarını belirterek, yeni destekler hakkında bilgi verdi.

Bakan Fakıbaba, konuşmaların ardından videokonferans sistemiyle 3 ilde TKDK destekleriyle yatırım yapan kadın yatırımcılara bağlandı, Bakanlık olarak her zaman yanında olduklarını belirterek, ülke ekonomisine katkılarından dolayı teşekkür etti ve çalışmalarında başarılar diledi.

Fakıbaba, 42 ilden kadın gelen yatırımcılara hediye takdim etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Fakıbaba, program çıkışında yatırımcılarla sohbet etti ve taleplerini dinledikten sonra yerel ürünlerin yer aldığı TKDK il koordinatörlüklerinin stantlarını ziyaret etti. Programda, 4 kadın yatırımcının çalışmalarını anlatan tanıtım filmi de sunuldu.

Programa,  Bakanlık yetkilileri, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, TKDK genel koordinatörleri ve il koordinatörleri, il protokolü, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, Şanlıurfalı yatırımcılar, 42 ilde TKDK desteklerinden yararlanan kadın girişimciler ve vatandaşlar katıldı.