Çanakkale İl Koordinatörlüğü

ÇANAKKALE MERKEZDE 6. ÇAĞRI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ.


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çanakkale İl Koordinatörlüğü 23 Mayıs 2019 Perşembe günü, Çanakkale Ticaret Borsası toplantı salonunda Ticaret Borsası işbirliğinde IPARD II Programı Altıncı Başvuru Çağrı İlanı kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Vali Orhan Tavlı, Tarım ve Orman Bakanlığı işlerinden sorumlu Vali Yardımcısı Tahir Şahin, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, KOSGEB Müdürü Barış Alural, GMKA İl Koordinatörü Recai Başaran, ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkale OSB Başkanı Kayhan Öcal, Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cahit İleri, Çanakkale Belediyesi Temsilcisi, Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcisi, Orman Bölge Müdürlüğü Temsilcisi, MÜSİAD Çanakkale temsilcisi,  Borsa ve Odalardan üyeler ile aralarında başta Çanakkale Merkez ilçeden gelen çiftçiler, kooperatif başkanları, esnaflar, turizmciler, muhtarlar ve üreticiler katılım sağladı.

Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile gerçekleştirildi. Ardından TKDK tarafından hazırlanan tanıtım filmi gösterildi. Açılış konuşmaları Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı tarafından gerçekleştirildi. Vali Orhan Tavlı konuşmasında, Çanakkale’nin tarımsal üretimi ve tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik faaliyetler bakımından büyük bir potansiyelinin bulunduğunu belirterek, TKDK’nın kırsal alanlarla ilgili açıklamış olduğu bu 7 alt başlığı içeren destek programından çiftçilerin, kooperatif ve üretici birlikleri ile şartları sağlayan zanaatkar ve firmaların daha çok faydalanması gerektiğinin altını çizerek, potansiyel başvuru sahiplerinin TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğüyle daha yakın temas kurması gerektiğini belirtti.

Ticaret Borsası adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Borsa Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Borsa olarak çiftçi ve üreticilerin her daim yanında olduklarını, Çanakkale tarım ve kırsal kalkınması için önemli bir fırsat olarak gördükleri TKDK destekleri için düzenlenen bu programa ev sahipliği yapmanın memnuniyetini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, 6. Başvuru Çağrı Döneminde destek verilecek ve 7 alt başlığı içeren, “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302)” programıyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Bunun yanında TKDK’nın diğer 2 destek programını içeren 5. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında hali hazırda başvuru kabul işlemleri devam eden “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101)” ile “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (103)” hakkında katılımcılara bilgi verdi.

TKDK, 8 Mayıs 2019 tarihinden açıkladığı 6. Başvuru Çağrı Döneminde , “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302)”  Destek Program başvurularını 08 Temmuz – 23 Ağustos 2019 tarihleri arasında kabul edilecek ve bu çağrı ilanı ile;
  • tıbbi aromatik, süs bitkisi ve fide fidan yetiştiriciliği, mantarcılık,
  • arıcılık,
  • zanaatkarlık ve  yerel ürünlerin işlenmesi,
  • kırsal turizm,
  • su ürünleri yetiştiriciliği,
  • makine parkları,
  • yenilenebilir enerji yatırımlarını
içeren 7 alt destek başlığı altında yatırımlara % 55 oranında hibe desteği verecek. Projeler kapsamında yapım/inşaat işleri, makine-ekipmanlar alımları, hizmet alımları (teknik projeler ve danışmanlık giderleri) ve görünürlük maliyetleri desteklenecektir. TKDK bu çağrı ilanıyla 42 il için  60.000.000 Avro tutarında destek bütçesi açıkladı ve destek alan projeler KDV ve gelir vergisi muafiyetine sahip olacaktır.

Kapanış kısmında, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender destek verilen programlarla ilgili her ilçede ayrı ayrı çalışma yürüttüklerini, bu kapsamda destek alabilecek potansiyel başvuru sahibi durumunda olan mevcut yada bu işlere yeni başlayacak  olan çiftçiler, kooperatif ve üretici birlikleri, zanaatkar ve firmaları, proje ve yatırımlarını başvuru dosyası haline getirmek için TKDK İl Koordinatörlüğüyle iletişime geçmeye ve kurumu ziyaret etmeye beklediklerini belirtti.

Toplantı sonunda gerçekleştirilen Soru-Cevap bölümünün ardından program sona erdi.