Çanakkale İl Koordinatörlüğü

TKDK Desteğiyle Yenice’den Avrupa Birliğine Su Ürünleri İhracatı


IPARD-I Programı 13.Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında “Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması” sektörü başlığı altında TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulunan Akua Tek Su Ürünleri Tarım Ürünleri Gıda Turizm San. ve Tic. A.Ş.  firması, 3.2 milyon TL’lik Balıkçılık ürünleri işleme tesisi yatırımı için %50 hibe desteğiyle yaklaşık 1.3 milyon TL hibe aldı. TKDK kriterlerine uygun olarak Avrupa Birliği standartlarında kurulan tesiste, donuk hamsi vide, donuk hamsi fileto, donuk et karides, donuk sardalya vide, donuk ahtapot ve donuk sübye üretimi ile yıllık 580,5 ton üretim kapasitesine sahip olup, tam kapasitede 150 kadın 50 erkek olmak üzere toplamda 200 kişiye istihdam imkanı sunuyor.

2017 yılında üretim hayatına başlayan firma,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve AB Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenilirliği Genel Müdürlüğü değerlendirmeleri sonucunda Avrupa Birliği üye ülkelerine 24 Kasım 2017 tarihi itibariyle su ürünleri ihracat izni alarak Çanakkale’nin balık ürünlerinde ihracat iznine sahip 10. Firması olarak AB ihracat listesine girdi.

23 Kasım 2017 Perşembe günü, Yenice Kaymakamı Ahmet Başer, Yenice Belediye Başkanı Veysel Acar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çanakkale İl Koordinatör Vekili Cem Akşit, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Şube Müdürleri ile Yenice İlçe Müdürü, AB’ye ihracat izni alan firmaya işletme ziyaretinde bulunarak firma yetkililerinden işletme hakkında bilgi aldılar.

TKDK destekleri, bulunduğu bölgede ekonomik gelişmeye ve istihdama önemli katkı sağlamaya devam etmektedir. Önümüzdeki aylarda çıkılacak yeni çağrı ilanına kapsamında Çanakkaleliler %70’lere varan hibe destek oranlarıyla yatırım yapmak için TKDK İl Koordinatörlüklerine davet edilmektedir.