Çanakkale İl Koordinatörlüğü

Ezine'de Peynir Üreticileri ile IPARD II Toplantısı Gerçekleştirdik.



03.08.2017 Perşembe günü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Ezine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonu ile Ezine İlçe Müftülüğü Toplantı Salonu’nda Ezine Peynirciler Derneği üyelerine yönelik IPARD II Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Ezine Peyniri üreticilerinin mevcut sorunları görüşülerek IPARD fonlarından Çanakkale’deki yatırımcıların daha fazla yararlanması için yapılacak çalışmalar üzerinde duruldu.

Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Sayın Nahit SEZGİN, TKDK hibelerinin Çanakkale için çok önemli olduğunu, fakat TKDK’ya proje sunmanın ve Kurumdan destek almanın zor olduğuna dair Çanakkale’de bir algı oluştuğunu belirtti. 

TKDK Çanakkale İl Koordinatör Vekili Sayın Cem AKŞİT ise, belli ön yargılardan kaynaklanan bu algıların aşılması ve IPARD fonları ile İlimize kazandırılan AB normlarına uygun işletmelerin sayısının artması için paydaş kurumlar, sivil toplum örgütleri ve potansiyel faydalanıcılarla sık sık bir araya gelindiğini ve bu görüşmeler neticesinde olumlu dönüşler aldıklarını belirtti. Bununla beraber, proje hazırlama konusunda yatırımcıların da daha fazla gayret göstermesi gerektiğine vurgu yaparak, beraber çalışmanın önemine değindi.

AKŞİT son olarak, işleme tesislerine yönelik olarak 122 milyon Euro gibi yüksek bir destek bütçesi ile 2. Başvuru Çağrı İlanına çıktıklarını, son başvuru tarihinin 28 Eylül 2017 olduğunu ve işleme sektöründe (süt ve süt ürünleri işleme, süt toplama merkezi, kırmızı ve kanatlı eti kesimhaneleri ile parçalama ve işleme tesisleri, su ürünleri işleme, meyve sebzeler için soğuk hava depoları ve bu depolara yönelik paketleme tesisleri) faaliyet gösteren firmalar için bu çağrı döneminin büyük fırsat olduğunu belirterek yatırımcıları IPARD fonlarından yararlanmaya davet etti.

Daha sonra TKDK uzmanları, IPARD II programı ve devam eden çağrı ilanı kapsamında, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması sektörüne yönelik verilen desteklerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.