Çanakkale İl Koordinatörlüğü

TKDK, IPARD-I Programını Başarı ile Tamamladı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun uyguladığı IPARD-I Programı (2007-2013) 2016 yılı sonu itibariyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır. Çanakkale İl Koordinatörlüğü 228 proje ile 87.4 milyon TL’lik yatırımın Çanakkale’de hayata geçmesini sağlamıştır. Bu kapsamda 36.8 milyon TL hibe yatırımcıların hesabına aktarılmıştır.

Program kapsamında Çanakkale’de;
  • Hayvancılık sektöründe, Avrupa Birliği standartlarında 6 adet büyükbaş 2 adet küçükbaş, toplamda 8 adet süt üretim çiftliği, 10 adet kanatlı eti (broyler) üreten tarımsal işletme,
  • Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin işlenmesi sektöründe, AB standartlarında gıda güvenliği, hijyen ve çevre koruma kriterlerine uygun 6 adet süt işleme tesisi, 1 adet kırmızı et kesimhanesi, 5 adet meyve-sebze soğuk hava deposu ve 1 adet su ürünleri işleme tesisi,
  • Kırsal Ekonomik Faaliyetler sektöründe, kırsaldan kente göçü önlemek, istihdam ve iş olanaklarını artırmak amacıyla, Arıcılık ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kapsamında 177 adet yatırım, Yerel Gıda Ürünleri ve El Sanatları kapsamında 4 adet zeytinyağı üretim tesisi, 1 adet konserve gıda üretim tesisi, 1 adet Mevlevi tatlısı üretim tesisi, 1 adet üzüm işleme tesisi , Kırsal Turizm kapsamında 10 adet konaklama tesisi, 1 adet yeme-içme tesisi, 1 adet aquapark ve Kültür Balıkçılığı kapsamında 1 adet kurbağa üretim çiftliği yatırımına hibe desteği sağlanmıştır.
TKDK’nın yukarda belirtilen hibe destekleri ile il genelinde 26.830 makine-ekipman ve 157 adet traktör alımı gerçekleştirilmiştir.

43 adet 40 yaş altı genç yatırımcı ve 18 kadın yatırımcı kendi işinin patronu olurken, hayata geçen 228 adet yatırımda doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık bin kişiye istihdam sağlanmıştır.

2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD-II Programı kapsamında TKDK’nın hibe destekleri tüm hızıyla devam etmektedir.

Kamuoyuna duyurulur.