Çanakkale İl Koordinatörlüğü

IPARD Proje Danışmanlık Eğitimi ve Sertifika Programının Açılışı Yapıldı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun uygulayıcısı olduğu IPARD Programı destekleri ile geçtiğimiz 5 yıl içerisinde ülke ekonomisine çok önemli yatırımlar kazandırılmıştır. IPARD Programı kapsamında proje sunan yararlanıcılara danışmanlık hizmeti veren firmaların proje hazırlama kapasiteleri ve teknik bilgileri projelerin kalitesine doğrudan etki etmektedir.

IPARD destekleri çerçevesine bugüne kadar edinilen tecrübeler, IPARD İzleme Komitesi’nin tavsiye kararları, ulusal otoritelerin ve Avrupa Komisyonu’nun denetim raporları gereğince; ‘IPARD Proje Danışmanlık Hizmetleri’ sektöründe hizmet kalitesinin artırılması, hizmet sağlayıcılarının kayıt altında alınması ihtiyacı doğmuştur.

Bu amaçla, ülkemizde standart belirleme konusunda yetkili kurum olan Türk Standartları Enstitüsü ile gerekli çalışmalar tamamlanarak 9 Ocak 2017 tarihinde konuya ilişkin işbirliği protokolü imzalanmıştır.

TKDK-TSE İşbirliği Protokolü kapsamında; “IPARD Proje Danışmanlık Hizmetleri Sertifikasyonu” çalışmalarının ilk aşaması olan danışmanlık firmalarında çalışan personele yönelik IPARD Proje Danışmanı Eğitimi ve Sertifika Programı’nın birincisi 27 Şubat 2017 tarihinde başlatılmıştır.

Eğitimin programının açılışına TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ve TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir katılım sağlamışlardır.

TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı yaptığı açılış konuşmasında; IPARD Programı kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler ve ulaşılan başarılar hakkında bilgi vermiş ve danışmanlık hizmeti veren firmaların önemine değinmiştir. TKDK Başkanı Antalyalı ayrıca, TSE ile gerçekleştirilen işbirliğinin temel amacının proje hazırlama kapasitesinin artırılması ve kaynakların etkin şekilde kullanılması olduğunu vurgulamıştır.

Söz konusu protokol çerçevesinde; proje hazırlayarak IPARD desteklerinden yararlanmak için başvuru yapacak girişimcilere etkin, kaliteli ve çözüm odaklı danışmanlık hizmetleri sunacak kayıt altına alınmış bir danışmanlık sisteminin oluşturulması; hibe kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılarak ülke ekonomisine katkısının artırılması sağlanacağını ifade eden Kurum Başkanı; hibe projelerinin yetkili danışmanlar ve kurumsallaşmış hizmet sunucular tarafından hazırlanmasıyla vatandaşlarımızın olası mağduriyetlerin giderileceğini belirtmişlerdir.

TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı yapılacak bu çalışmalar ile IPARD Proje Danışmanı Sertifikası alan danışmanların TSE veri tabanına kaydedileceğini, IPARD uygulama döneminde hem Kurumumuz, hem Bakanlığımız hem de TSE tarafından «Hizmet Yeterlilik Belgesi» olan firmaların listesinin yayınlanacağını, ayrıca Kurumumuzun prosedürlerinde değişiklik yapılarak, hizmet alımları kapsamında danışmanlık hizmetine ait desteklerin sadece Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip olan danışmanlık firmalarına verileceğini ifade etmiştir. Bunun için prosedür değişikliklerinden dolayı bir geçiş süreci olacağını belirtmiştir.

TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ise açılış konuşmasında; imzalanan protokol ile tarım ve kırsal kalkınma alanında yatırım yapacak girişimcilere doğru bilgi sunulmasının ve etkin bir danışmanlık hizmeti verilmesine yönelik alt yapının kurulmasının hedeflendiğini belirterek eğitim programının tüm katılımcılara faydalı olmasını dilemiştir. Ayrıca HYB-K 307 kriterlerinin Ağustos 2016 da yayınlandığını ve bu eğitim süreçlerinin tamamlanmasının ardından firmaların HYB belgesi alması için TSE tarafından başvuruların kabul edileceğini belirtmiştir. 

Protokol kapsamında gerçekleştirilecek eğitimler kapsamında yapılacak sınavlarda başarılı olan katılımcılara ‘IPARD Proje Danışmanı Sertifikası’verilecektir. İkinci aşamada ise; sertifika sahibi danışmanları istihdam eden firmalara, TSE tarafından denetimler çerçevesinde yeterli görülen firmalara ‘Hizmet Yeterlilik Belgesi’ verilecektir.

Eğitim ve sertifika programlarına önümüzdeki dönemde devam edilecek olup, ikinci ve üçüncü programların 13 Mart ve 27 Mart 2017 tarihlerinde yapılması planlanmakta olup, sürece ilişkin duyurular TSE tarafından yapılacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.