Çanakkale İl Koordinatörlüğü

Leader Toplantısı Gerçekleştirildi


          Leader Projesi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı LEADER Projesi Bilgilendirme Toplantısı Ticaret Borsası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve ilgili kurumlar katıldı. 10 IPARD illinde uygulanacak olan "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi 1991 yılında beri Avrupa’da uygulanmaktadır. 30 yıl sonra Türkiye’ye getirilen bu projenin yaklaşımına yönelik bilgilendirme, farkındalık yaratma ve yerel halkı harekete geçirme faaliyetleri yürütülecek, her ilde Yerel Eylem Grubu oluşturulması için en uygun iki alan belirlenecek ve bu alanlarda yerel eylem grubu oluşumu desteklemektir. LEADER yaklaşımının bir diğer amacı ise sorunların masa başında tespit ve çözümünden ziyade yerel aktörleri kalkınma sürecine dahil olmasını sağlayarak oluşturulan Yerel Kalkınma Stratejilerinin desteklemesi ile kırsal alanın sorunlarının çözümüne katkıda bulunacaktır.

         Bilgilendirme 'ye geçilmeden önce kısa bir konuşma yapan Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, yapılan bu projenin diğer projelerden farklı olduğunu belirterek "Bakanlığımız son yıllarda, çiftçimizi, üreticimizi daha fazla nasıl koruyabilirizin peşine düşerek bunları bir program dahilinde sahada uygulama yoluna gitmektedir, "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi" de bunlardan bir tanesidir. Bildiğiniz gibi TKDK dediğimiz bir IPARD yapılanması var. Bu kurum bir çok çiftçimiz için kayda değer projeler ürettiler. Bu proje de buna benzer bir projedir. Ama çok önemli bİr farkı var bu projenin bu projede yukardan aşağı değil de tam tersine aşağıdan yukarıya bir çıkış var. Yani eskiden bakanlık projeleri hazırlayıp uygulanması için bize yollardı" diye konuştu.

          İl Müdürümüz Erdem Karadağ’ın konuşmasından sonra sunum yapan AB LEADER Tedbiri Çanakkale Yerel Kalkınma Uzmanı Serhat ALKAN “İnsanların bir araya gelerek üretim gücünü birleştirmesi ve artı değer kazanmasına dayanır. Çanakkale birçok zorluğa rağmen üretimin ve kültürel değerlerin yoğun olduğu bir ildir. Avrupa 'da 2451 adet faal yerel eylem grubu var. Avrupa Birliği bu eylem gruplarına hibe destekleri veriyor. Ulusal düzeyde yapılan kalkınma planlarım yerel olana ulaştırmayı hedefleyen bir programdır.“ dedi.

          Toplantının ikinci bölümünde İl Koordinatörümüz Sn. Ümit ORTAN LEADER projeleri yaklaşımıyla ilgili sivil toplum örgütleri temsilcilerinden  ve yerel halktan gelen soruları cevaplandırdı. Oldukça verimli geçen toplantıya katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederiz.






 
     
Cimer