Çanakkale İl Koordinatörlüğü

DEVAM EDEN PROJELERE ZİYARET


          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörümüz Sayın Ümit ORTAN öncülüğündeki heyet devam eden projelerimize ziyaret gerçekleştirdi. Kurum merkezimiz ve İl Koordinatörlüğümüzden uzmanların da katıldığı ziyaretlerin içeriği şu şekilde gerçekleşti.
 
ATİYE LAÇİN  “LAÇİN TATLILARI”

          Çanakkale Organize Sanayi bölgesinde inşaatı devam eden yatırımın, kahvaltı sofralarımıza lezzet katacak reçelleri, marmelatları ve tatlıları katkısız, doğal olarak üretilecektir.  Ayrıca dünyanın en büyük mevlevihanesi olan Gelibolu Mevlevihane’sinin tanıtımına da katkı sağlamış olacaktır.

          Üretim tesisinde oluşturulacak standartlarla ürün güvenliği sağlanmış raf ömrü uzun ürünler üretilecektir. Tesiste hammadde giriş ve nihai madde çıkışlar standartlara uygun hammadde, yardımcı madde depoları ayrı ayrı olacağından gerekli ışık, yeni nesil yöntemler, ölçümlenmiş nem ve hava kontrolü sağlanacağından küf, bakteri ve maya oluşumu önlenmiş olacaktır. Üretimin her aşamasında gıda güvenliği kriterleri uygulanacak olup, kullanılan suyun kalitesi dahil olmak üzere, zemin ve duvarların temizlenebilir olması, lavaboların üretim alanından uzak konumlandırılması, atık yönetimine uyulması, üretim alanına personel girişinde sanitasyon sisteminin oluşturulması ile hijyen kurallarını sağlamış olacaktır.

MEZRE SÜT ÜRÜNLERİ İŞLEME TESİSİ

          Kuruluş amacı doğrultusunda projenin de konusu olan Yenice ilçesinde yer alan işletme yeni bina inşa edilerek süt ve süt ürünleri işleme tesisi olarak faaliyete geçecektir. Süt işlemede Nano filtrasyon kullanılarak sektörde söz sahibi olmayı amaçlamaktadır.

          40,8 ton/gün süt işleme kapasitesine sahip tesis kurulması hedeflenmektedir. Proje kapsamında tesiste beyaz peynir, eski kaşar ve lor üretilecektir. Proje kapsamında tesiste toplam 17 kişi istihdam edilecektir.

AKUA TEK SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TESİSİ

          Yenice ilçesindeki yatırım da yetiştiricilik veya avcılık yolu ile elde edilen balıklar HACCP kriterine uygun soğuk zincir ile fabrikanın hammadde kabul bölümüne alınacak ve ISO 22000 standardının gerektirdiği kontroller yapıldıktan sonra, sadece gerekli şartları sağlayan ürünler işletmeye kabul edilecektir. ISO9001 ve ISO 22200 proje kapsamında işletmede kurulacaktır. İşletmeye kabul edilen balıklar, müşterilerin talepleri doğrultusunda boylarına göre ayrıldıktan sonra doğal olarak paketlenecek veya ileri işlem ünitesinde temizlenip, fileto haline getirildikten sonra taze veya dondurulmuş olarak, farklı ambalajlarda paketlenip sevke hazır hale getirilecektir. Ürünler ve kapasiteleri şu şekilde olacaktır.

Hamsi Vide         : 120 ton/yıl
Hamsi Fileto       : 480 ton/yıl
Karides                : 100 ton/yıl
Ahtapot               : 30 ton/yıl
Sübye                   : 50 ton/yıl
Sardalya              Vide      : 60 ton/yıl
Sardalya              Fileto    : 240 ton/yıl

          Özellikle dış pazarda söz sahibi olmayı hedefleyen akua tek mevsimsel olarak 150 kişiye istihdam sağlayabilecek potansiyele sahip olup bölge için önemli bir yatırımdır.
 
SUNABA KASRI OTEL

          Ayvacık Büyükhusun köyündeki otele gelen konuklar doğa ile iç içe yeşilin mavinin ve canlı tabiatın bir arada bulunduğu işletmede huzur dolu vakitler geçireceklerdir. Kaz dağının muhteşem güzelliklerini keşfederken tertemiz serin sularda yüzme imkânı bulabileceklerdir. Kırsal alan değerlerine sahip çıkarak bir yandan da kalkınmasını sağlamak yatırımın amaçları arasında yer almaktadır.

          Yatırım 23 odalı olup 3 adet geniş oda, 20 standart oda olarak tasarlanmıştır. Havuz mevcut olup açık yüzme havuzunda konuklara tatil imkânı sunulacaktır. Alt katta 1 tane çok amaçlı toplantı, seminer, konferans vb. organizasyonların da gerçekleştirilmesine fırsat verilecek bir alan mevcuttur. Restoran kısmında lezzetli yemekleri güzel sunumlarla yiyen konuklar  cafe-bar kısmında içeceklerini içebilecekler.

ASSOS ALTIN OTEL

          Assos’un tarihi yapısını, Kadırga koyunun ve çevredeki birçok doğal güzelliklerimizi yerli ve yabancı turistlere tanıtmak projenin amaçları arasında yer almaktadır.

 Sırtını antik dönemlerin efsaneleriyle beslenen Kaz dağlarının muhteşem doğasına dayayan, yüzünü birçok efsanenin doğuşuna kaynaklık eden Ege Denizi’ne çeviren yeşilin ve mavinin en güzel tonlarının yaşandığı bu kentte en üst seviyede turizm konforu sağlanacaktır. Otelde 14 adet odada çift kişilik yatak bulunurken 6 odada tek kişilik 2 yatak bulunmaktadır. Böylelikle otel tam kapasite ile faaliyet verdiğinde 40 kişilik konaklama imkânı olacaktır.

GEÇİLMEZ SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİ TESİSİ  

          Çevre koşulları iyileştirilmeyen hayvanlar beklenen verimi verememekte, dolayısıyla yetiştiriciler beklentileri olan ekonomik geliri sağlayamamakta ve hızla hayvancılık sektöründen uzaklaşmaktadırlar. Küçük işletmelerde, gayrı sıhhi şartlarda yapılan üretimle hayvanlar yeterince beslenemediği ve genotiplerinin vermesi gereken verime ulaşamadığı gibi sağılan sütler de soğuk zincirde saklanamadığı için bölgedeki süt işleme tesisleri de yeterli ve dengeli süt kaynaklarına ulaşamamakta böylece tam kapasitede çalışamamaktadırlar. Bu da kapasite kullanım oranlarının düşmesine ve gelir kayıplarına neden olmakta, bölgede hayvancılık ve süt işletmeciliğinin gelişimi önünde engel teşkil etmektedir.

          Ezine ilçesindeki yatırım da AB normlarında, verimliliği ön planda tutarak, modern, bilimsel, hayvan refahının üst düzeyde sağlandığı, sürdürülebilir, kazançlı ve örnek bir süt hayvancılığı tesisi kurulumu amaçlanmaktadır. Yatırım tamamlandığında 100 sağmal kapasiteli olarak faaliyete başlanacaktır.

         Devam eden ve bitme aşamasına gelen bu yatırımlar bu yılın sonuna kadar faaliyete geçmiş olacaklardır.