Çanakkale İl Koordinatörlüğü

Kırsala Desteğe Devam


          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörlüğü 14.çağrı projelerinden Biga Ahmetler köyündeki Hasan TEKİN’ e ait “TEKİN SÜT ÜRETİM TESİSİ” projesine, yatırım nihai uygun harcama tutarı  1.206.759,29 TL’nin yüzde 65’i olan 784.393,53 TL  geri ödemesiz olarak ödendi.
 
          Çiftliğe yaptığımız ziyarette projesi ve kendi hakkında kısa bilgiler veren Hasan bey, ”Biga Ahmetler doğumluyum. Hayvancılık baba mesleği aynı zamanda. Bu işe on sene önce iki inek ile başladım. Yeni kurulan ahır ise 49 baş kapasiteli. Üretim giderleri konusunda kendi hayvanımıza yetecek kadar arpa, yulaf gibi ürünler ürettiğim içinde dışardan yem almak gibi bir düşüncem yok. Şu an üç kişi aktif olarak çalışıyor. Proje hazırlama süreci için konuşmak gerekirse, bu süreç alışık olunmayan bir durum gibi görünse de bir yerden başlayınca sonunu getirebiliyorsunuz. Bazı zorluklar süreç içinde olur, bu kaçınılmazdır ama zamanla hepsi çözülüyor. Tabi ki böyle bir tesis yapınca soran çok oluyor, arkadaşlarım biz de yapabilir miyiz diye bana soruyorlar ben de onlara TKDK’ ya başvurun diyorum. Son olarak şunu demek isterim ki benim bu işletmeyi faaliyete geçirmem benim için ve Biga ilçesi için önemli bir başarıdır.” dedi.
               
          Tesiste Avrupa Birliği standartlarına  ulaşmak için sütün kalitesine, hayvan sağlığı ve hijyenine, tesisin temizliğine ve gübrenin gerekli makinelerle bertaraf edilmesine özen gösterilirken, ahırın yarı açık olması, gübre yönetiminin bulunması, ahır içinde gezinti alanlarının bulunması, sütün modern makinelerle sağılması, sağım odasının hijyeninin sağlanması gibi tüm bu konular insan ve çevre sağlığının gözetilmesi bakımından kritik bir öneme sahiptir.
 
          Yüksek standartlarda kurulan bu modern tesis bölgede bu tür üretim tarzının cazip hale getirilmesine katkı sunacaktır.