Çanakkale İl Koordinatörlüğü

Tahsin Bey Hayalindeki Tesise TKDK ile Kavuştu


     2015 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörlüğü’ne proje sunarak hibe desteğinden yararlanmaya hak kazan Tahsin ÖZER, 110 sağmal kapasiteli ahır projesinde son aşamaya geldi. Lapseki Çardak’ta yer alan işletmede toplam uygun harcama olan   1.694.411,07   TL’nin yüzde ellisi olan  847.205,53 TL’yi  yatırım sonunda geri ödemesiz olarak almaya hak kazandı.


 


Tahsin Bey, kendinizi kısaca anlatır mısınız?

     Emekli olduktan sonra İstanbul’dan Çanakkale’ye geldim.2005’te Adatepe’de ufak bir işletmeyle başladım. Hedefim büyük bir işletme kurmaktı. Önce hayvancılık için  uygun bir yer olan  burayı satın aldım. Kısa süre   sonra TKDK desteklerini duyduğumda hayalimdeki tesise bir adım daha yaklaştığımı düşünerek desteklemeden  nasıl faydalanabilirim diye araştırma yaptım ve projemi sundum.
 
Proje hazırlamaya nasıl karar verdiniz?

      Her  zaman böyle bir işletmeye sahip olma isteğim vardı. Çünkü bu  ülkede yaşıyorsak üretim yapmalıyız. Bu düşünce beni bu işletmeyi kurmaya sevk etti diyebilirim. Ben işçi emeklisi bir kişi olarak Çanakkale’ye geldim. Ciddi bir birikimim yoktu. Yatırım için gerekli maddi kaynak bir şekilde bulunuyor aslında, ben ilk defa bu işe girerken kendi evimi ipotek ettirerek bu sektöre girdim. Tabi ki belli yerlerde belli riskleri almak zorundasınız, hayatın kendisinde bunlar var. Proje hazırlama sürecinde de çeşitli zorluklar oldu ama hepsi süreç içinde çözüme kavuştu.
 
Projenizi anlatır mısınız?

    Gerçek anlamda verimliliği esas alan bir işletme, fiziki olarak şu an hazır ve önü açık.110 sağmal kapasiteli olarak tasarlandı. Şuan yaklaşık 1 ton olan süt üretimimi yıl sonunda artan hayvan sayısı ile tam kapasiteye taşımak istiyorum. Zaten yıllardan beri bu bölgede yem bitkisi üretiyordum. Kendi hayvan yemimi büyük ölçüde kendi üretimim ile karşılayacağım içinde daha karlı bir yatırım olacağını düşünüyorum.
 
TKDK’ya başvuracaklara ne söylemek istersiniz?

    Kesinlikle tavsiye ediyorum. Kendi alanında  Ülkemizdeki en iyi kurumların başında geliyor. Kuruma başvurma nedenim biraz da bu oldu. Ayrıca çalışana destek vermesi çok güzel. Ben bu tesisi bugün hayata geçirerek, istihdam sağlayıp, ürün elde ederek, ekonomiye katkı sağlayabiliyorsam bunda TKDK’nın payı büyüktür.