Çanakkale İl Koordinatörlüğü

302-3 Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmelerinden Başvuracakların Dikkatine


Yöresel ürünlerin üretilmesi ile ilgili Kurumumuza yöneltilen sorular üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı duyulmuştur.

18 Aralık 2015 tarihinde ilan ettiğimiz ve detaylı rehberlerini web sitemiz üzerinden yayınladığımız  IPARD-II Programı 1.Çağrı Dönemi'nde;  "302-3 Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri" sektöründe başvuru yapmayı düşünen başvuru sahipleri,  sadece  katma değerli ürünler listesinde yer alan ürünlerin üretilmesi için başvurabileceklerdir. 

(Daha önce IPARD-I programında uygulanan her ilin kendine özgü yerel ürün listeleri kaldırılarak tüm iller için tek liste uygulamasına geçilmiştir.)

Her il için geçerli olan bu yeni listede yer alan ürünler, 302 sektörüne ait başvuru çağrı rehberinde de belirtildiği üzere aşağıda açıklanmıştır. 

    KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER İÇİN AÇIKLAMA  

·         Katma değerli ürün; Bir ürünün fiziksel durumunda ya da görünümünde meydana gelen değişikliği ifade eder, örneğin çilekten çilek reçeli yapmak gibi.

·         Bitkisel ürünlerin 1.derecede üretimi uygun olmayıp uygun gıda ve işlemler aşağıdakilerle sınırlıdır;

Gıda Ürünleri
1-      Et işleme (en fazla 0,5 ton/gün işleme kapasitesi) ve Süt İşleme (en fazla 10ton/gün işleme kapasitesi)
2-      Meyve Ve Sebze İşleme (,Biber Salçası, Püre, Pekmez, Marmelat, Reçel, Pestil, Turşu, Sofralık Zeytin, Zeytin Mamulleri)
3-      Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin İmalatı
4-      Boza,
5-      Salep
6-      Bakliyat (İşleme ve Paketleme)
7-      Mısır Kurutma
8-      Yerel Yiyecek (Yemek, Börek, Tatlı, Şekerlemeler, Unlu Mamuller)
9-      Baharatlar
10-    Kaya Tuzu
11-    Bitki Çayları ve Aromatik Kahveler
12-    Pamuk Yağı, Defne Yağı, Susam Yağı
Gıda Olmayan Ürünler
13-    Sabun
14-    Gülsuyu


Bu listede yer alan başlıklar ve parantez içindeki ifadelerin kapsamadığı bir yerel ürün, 1.Çağrı döneminde uygun olarak değerlendirilemeyecektir. Ancak, güncellenmesi Kurum merkezimiz ile AB'nin ilgili komisyonunun uhdesinde olan bu liste güncellendiği taktirde ilgili rehberler aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılacaktır.


Listenin değerlendirilmesine ilişkin örnekler : 
*Çanakkale'ye özgü "Peynir Helvası" listede yer almamasına karşın, 8. sırada yer alan "Yerel Yiyecek/Tatlı" başlığı altında uygun olarak değerlendirilebilir. 
*Şarap, listede 2-Meyve-Sebze İşleme başlığı altında değerlendirilebilmesine rağmen, parantez içinde yer almadığından uygun değildir.
*Domates salçası, listede 2-Meyve-Sebze başlığı altında değerlendirilebilmesine rağmen, parantez içinde yer almadığından uygun değildir.

Cimer