Çanakkale İl Koordinatörlüğü

RÖPORTAJ: PROJE HAZIRLIK SÜRECİNDE YAŞADIĞIMIZ ZORLUKLAR TATLI BİR ANIYA DÖNÜŞTÜ.




12.Çağrıda Kurumumuza proje sunarak desteklerden yararlanmaya hak kazanan Bigalı çiftçi Müjdat Kuzu’nun dönemde 45.000 broyler kapasiteli kanatlı yetiştiriciliği tesisi tamamlandı. Desteklerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Müjdat Bey: ”Bu desteklerden herkesin yararlanmasını isterim. Proje hazırlık sürecinde yaşadığımız zorluklar şu an benim için tatlı bir anıya dönüştü” diyor. Müjdat Bey ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Biga’nın Kalafat köyünde ikamet etmekte olan ve ailesiyle birlikte hayvancılık yapan 47 yaşında bir çiftçiyim. Süt üretimi için inek, et üretimi için de koyun ve dana yetiştiriciliği yapmaktayım. Kaba yem üretimimin hemen hepsini kendim karşılayacak boyutta arazi işleyerek ziraatla uğraşmaktayım.


Projenizi anlatır mısınız?
Dönemde 45.000 kapasiteli son model bir tavukhane projesi sundum. Projem, sıfırdan inşaatın yapımı ve makine alımı ile birlikte yaklaşık 1 milyon 440 bin TL bütçeye sahip.
Proje hazırlamaya nasıl karar verdiniz?
İşimi severek yapan bir çiftçiyim. O yüzdendir ki hayvancılık faaliyetlerimi çeşitlendirmeyi kendime bir hedef olarak koydum. Biga’da her geçen gün önem kazanan Broiler yetiştiriciliğine bir dönem ilgim arttı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Biga’da yaptığı bilgilendirme toplantılarına katıldım. Toplantılar bana çok büyük cesaret verdi.
TKDK’nın sağlamış olduğu destek ve hibelerle ilgili bilgi sahibi olan dostlarla istişare ettiğimiz bir gün cesaretimi toplayarak bu proje işine başlamaya karar verdim. Hemen TKDK ile görüşerek nereden başlayacağım konusunda bilgi aldım ve yatırım için ayırdığım arazilerden, tesis için uygun olanını belirleyip mimarlarla çalışmaya başladık.
2014 yılının Mart ayı içerisinde başvurusunu yaptığımız KUZU BROYLER YETİŞTİRİCİLİĞİ isimli projemin kabul edilmesi üzerine 24 Temmuz 2014 tarihinde sözleşme imzaladık.
Şuan yatırımımı tamamlamış bulunmaktayım. Projemle ilgili ilk ödeme talebimi gerçekleştirdikten sonra, birinci taksit ödemem olan 269 Bin TL TKDK tarafından banka hesabıma yatırıldı.  Şimdi ise ikinci ödeme talebimi gerçekleştirdim. Bu taksitte de 400 Bin TL civarında bir hibe ödemesi bekliyoruz.

TKDK’ya başvuracaklar için anlatmak istediğiniz şeyler var mı?
Cesaret ettiğim ve ani kararla başladığım bu proje yolunda bazen evrak toplamak, bazen resmi dairelerde koşuşturmak ve bazen de zamanla yarışmak zor geldi.
Ancak sonuç itibariyle yaklaşık 1 milyon 440 bin TL’lik bütçeli, dönemde 45.000 piliç yetiştirilecek son model bir tavukhanenin sahibi oldum. Bu yüzden benim için hazırlık sürecinde yaşadığım her zorluk tatlı bir anıya dönüştü.
Devletimizin ve Avrupa Birliği’nin tarım ve hayvancılığa vermiş oldukları bu destekler biz çiftçilerin yolunu açmakta ve üretime katkı sağlamaktadır. Bu destekleri duymayan kalmasın, desteklerden herkes yararlansın isterim. Emeği geçen ve bana destek olan herkese teşekkürlerimi sunarım.

Cimer